2007 / Maximiliano Fuksas
Lycée Hôtelier Marianne
MONTPELLIER, FRANCE

SERVICES
-Design
-Visualization
-Plans

Projet team:
Gianluca Littardi, Nicola Cabiati, Frauke Stenz, Luigi valente, Junseung Woo
12345
The objective of our project is to create a new and unique place for the education of the hotel crafts such as catering, tourism and nutrition. The main constraints about the architectural regulating insertion in the area called ‘ZAC Port Marianne’ key place of this new neighbourhood is the density of the project. Because of the small area, it has inspired creativity.

The project translates the aim of creating a place that shelters young talents so that their imagination could blossom, offering a sense of affiliation. It has a sense of hospitality and shows what France knows the best : the innovation with elegance and taste. We have conceived this college like a shop window, not only because of its traditional role but also because of its ambition, which deals with high quality scholarship that takes care of programme requirements and in particular of the needs of the future users. The place makes us think of a solid project, without being obstructing. Volumes have to find a proper organisation, synthesis of the programme, functional connections and architectural intents. The whole project is perceived as a sculpture, the hotel trade college and its satellite buildings : the gymnasium and the residential areas. The building of the hotel trade college shows volumes that plays and changes according to the sun light and shadows. Hollow spaces like a monolith allow paths and visual relations that create a sort of socializing environment. The visibility becomes here a means of security because the fact of being seen without feeling observed, knowing of being exposed anyway, brings out a feeling of serenity. This means that some security is felt without any clear measures of control.

This college is conceived like a sculpture. Each step you take, the architecture evolves and it never looks the same. To this dynamic of evolving curves, we face the strength of a powerful shape that marks the place, transforms the environment and is part of the urban identity.

The volumes of the project look onto the ‘Le Titien street’ and move away from the ‘Avenue Du Mondial’. This distance is emphasized by the insertion of a sport play ground in between the avenue and the college. This last one is less submitted to the noises generated by the street. It’s towards the crossing of the ‘Odysséum square’ that the building displays itself into the urban space.

The envelope of the college building is made of a metallic skin and a continuous geometry. Where there are openings the cladding is omitted and the façade-structure is exposed. Windows are set back on the inner face and the structure acts like a sun-protection. This way the metallic skin is conceived like a sunscreen which is lightly aired to get an double-skin effect.

Speaking about the spatial organisation, the project centre of gravity deals with the reception, the multi-tasking hall, the whole administration offices and the educational spaces. The central position of the main administrative and educational spaces is not only functional but also reassuring.