2010 / Mixed-use
Meshwork City
GREATHER NOIDA, DELHI, INDIA

With:
Advait Potnis
1234567891011121314151617181920212223242526
‘The homogeneous & undifferentiated character of modern cities kills variety of lifestyles & arrests the growth of individual character.’                                                                                                                                                                                                                      A Pattern Language

Meshwork City is a proposal for an architectural design competition of 62,750 square meter mixed use area that is part of an IT office complex, spread across approx. 85,000 square meters of land.

 The project is in Greater Noida; part of the Delhi-National Capital Region (NCR).  Because of the specificity of site climate the plaza is not enclosed, just sheltered by a suspended structure that aims to shield against sun and strong winds. Shaped openings generate airflow with natural cooling over the constructions and greenspaces. Combined with vegetation shadow casting it enhances healthy conditions of the project for refreshing breaks. Pedestrian paths on different levels link all programs in this open-to-sky environment.. Shaped openings generate airflow with natural cooling over the constructions and greenspaces.

 The issues of identity and context were tackled in terms of the specificity to the environmental analysis of the project using climatological data that included solutions for privacy, protection from heat gain, preventing glaring sun exposure, and landscape river views for all the units.  South, east and west facades are roofed with the structure benefiting from indirect light from the openings that filter the sun before it comes in. In addition, the north facades let the sun come in and the shape of the structure cells are adapted to the landscape and program.The issues of identity and context were tackled in terms of the specificity to the environmental analysis of the project using climatological data that included solutions for privacy, protection from heat gain, preventing glaring sun exposure, and landscape river views for all the units.

 The notion of “enclosed public space” was heavily adapted in the project starting from the elevated gardens and a semi-enclosed shopping loops for daily necessities, moreover, it reached its heights with certain programmatic elements like the auditorium and the library were it turned into public setting as a node of multiple connection networks and making them visually accessible to the public.